(Еко)логична комуникация

Комуникацията играе ключова роля във взаимодействието ни с околния свят. Колкото по-хармонична е тя, толкова по-резултатни, полезни и удовлетворяващи са нашите преживявания и опитности и толкова по-голям е приносът на това взаимодействие с другите за нашето сепознание и себеразвитие. И обратното – колкото по-неясна, изпълнена с недоразумения, отдалечаваща се от нашата истина е тази комуникация, толкова повече и по-сериозни са предизвикателствата, с които се срещаме по пътя и с които трябва да се справим, вървейки към същата главна цел – нашата лична еволюция и разгръщане на съзнанието.

От общото към частното

Колкото и абстрактно и философски да звучат горните думи, това че се основават на основни житейски закономерности ги прави валидни за всякакви пластове от света.  Съответно им придава много конкретни проявления в най-различни ситуации от нашето ежедневие. Тях можем да ги видим разбира се в отношенията си с другите хора, близки или непознати – онова уникално огледало, от което човек, където и както и да живее, няма как да се отдръпне и да не види нещата, от които има да се освободи, за да бъде себе си. В крайна сметка осъзнавайки, че всички междуличностни отношения целят именно това всяка една от участващите страни да осъзнае нещо за себе си, да измине личен път на отърсване от заблуждения, изцеление, интеграция и себеразгръщане.

Тези принципи можем да открием и в екологичните закони на взаимодействие с природата и всичко заобикалящо ни, с което заедно сме едно голямо Цяло. В тази насока можем да видим навсякъде около себе си примери как нехармоничните отношения на човека с природата водят до много и различни дисбаланси, които неминуемо, рано или късно, намират отражение и върху самите нас хората. Бавно отравяйки както средата ни на живот, въздуха, водата, почвата, а от там и храната и телата ни. И така напомняйки, че за да живеем в изобилие и радост трява да отчитаме не само нашето благо, но и благото на всички останали, с които заедно взаимодействаме, бъдейки част от екосистемата на планетата Земя.

Комуникация и микроекология

По един интригуващ за съвременния човек начин принципите за хармонично и цялостно общуване са валидни и за микроекологията и отношенията на нас хората с организмите, обитаващи нашите тела (т.н. микробиота). За взаимодействието и комуникацията на телата ни с тях все още се знае твърде малко. Като тепърва има да се изяснява ролята и значението за тези процеси на вагусния нерв, хормоните и различни други сигнални вещества, в т.ч. невротрансмитери и невроактивни субстанции. Като например произвежданите най-вече от или със съдействието на организми в червата ни хормони серотонин, допамин и ендорфини, липсата на които се свързва със състояния като депресия, тревожност, нарушения във възприятията и паметта и др. Въпреки „белите полета“ обаче, все повече започва да се говори за голямото значение на взаимодействието с микробиома за обмяната на веществата, имунитета и много други жизнени процеси в човешкото тяло.

Както става ясно, дори при обменните, имунните и нервните функции от голямо значение е именно комуникацията с другите, в случая организмите от микробиома. Комуникация, която все още ни е трудно да разберем. Само за пример – ролята на многото и различни малки сигнални белтъчни молекули, наричани цитокини, продължава да бъде необятна материя, изпълнена с множество неизвестни. Тук само ще спомена, че чрез цитокините си комуникират различните клетки и микроорганизми, изпълняващи имунни функции, което обяснява ролята на определени разновидности от тези молекули за разпалването и стихването на различни възпалителни състояния. Комуникация, за която също така все повече започваме да разбираме, че ако се отклони от баланса, започват да възникват различни „недоразумения“, проявяващи се на физическо ниво като неразположения, отклонения и дисфункции, в т.ч. хронични възпалителни процеси, метаболитни смущения, имунни дефицити и др. Дори поведенчески аномалии и трудности в комуникацията с другите хора.

Микрокомуникационно недоразумение

Един от примерите, които можем да дадем, за важността на комуникацията и преодоляването на предразсъдъците и недоразуменията в отношенията с обитаващите телата ни микроорганизми, както на общо, така и на междуклетъчно ниво, е свързан с малко известната на масовия човек бактерия Basteroides fragilis. Тя е анаеробна, с други думи живееща в безкислородна среда, Грам-отрицателна бактерия (те имат по-плътна външна обвивка и не придобиват виолетово оцветяване при един от методите за диференциране на бактериите). Тази бактерия се среща при всички хора и се приема, че съставлява преобладаваща част от човешката микробиота (съвкупността от обитаващите телата ни организми). Basteroides fragilis е най-многобройна в дебелото черво, но също така може да населява и други органи и тъкани, в, т.ч. дихателните пътища и белия дроб, както и други.

Като цяло тази бактерия се счита от съвременна наука за патоген, т.е. за болестотворен микроб и е свързвана с гнойни заболявания след травми и операции, както и с остри възпаления в различни зони и компоненти от тялото – черва, сливици, пикочо-полова система, кръв и др. Основна причина B. fragilis да се смята за вредна е фактът, че при почти всички случаи на заболявания, съпроводени с гнойни и възпалителни процеси, в подлаганите на изследвания тъкани и секрети са откривани и бактерии от този вид.

През последните години обаче, тезите за вредоносността на Basteroides fragilis като че ли започнаха да се разклащат. Това стана след поредица научни открития, че определени щамове на тази бактерия биха могли да окажат благоприятно въздействие на хора с аутизъм – състояние, където проблематични се явяват социалните взаимоотношения и речта (т.е. в крайна сметка определени форми на комуникацията, която коментираме). Началото на тези открития е поставено, когато при проведени още през 2013 г. експерименти, в опитни мишки били инжектирани фактори, предвизвикващи поведенчески прояви като при аутизъм. Едно от важните наблюдения, направени от учените било, че при така третираните мишки се наблюдавали дисбаланси на микрофлората и висока пропускливост на чревната лигавица (характерни и за хората с аутизъм). А това наблюдение потвърждава научните хипотези, че проявите на въпросното състояние се дължат на или са свързани с метаболити, произвеждани от някои обитаващи човешките черва организми.

Много по-изненадваща за учените била находката, че когато на мишките с поведение като при аутизъм им бил даден пробиотик с бактерията Basteroides fragilis, чревната им лигавица се възстановявала, а поведенческите аномалии започвали да стихват. Което не само идва като доказателство за значението на микробиома за здравето на червата и тялото като цяло, но и започва да поражда въпроси за ролята на въпросната бактерия за функционирането на имунната система при много висши организми, в това число и човека. И най-вече за възможностите ѝ да помага в борбата с възпалителни процеси чрез произвеждането на определени цитокини, т.е. чрез оптимизиране на свързаната с имунитета междуклетъчна комуникация. Комуникационно решение на комуникационен проблем, нищо случайно, нали?

Макар да е още рано да сме категорични в заключенията си, не е изключено един организъм, който сме считали за причинител на тежки болестни състояния, всъщност не само да е полезен, но да има ключова роля за възможностите на тялото да се справя с различни възпалителни процеси и ефекти от дейността на нехармонични за него микроби, паразити и вируси, попаднали в него. Или с други думи, може да се окаже, че Basteroides fragilis винаги е откривана на мястото на инфекции не защото самата тя ги е причинила, а защото е там, за да помогне на тялото, подпомагайки междуклетъчната комуникация с произвежданите от нея противовъзпалителни цитокини (а може би и по други начини).

Да се учим на заедност

Изложеният по-горе пример за възможните недоразумения при възприемането на въздействието върху човешкото здраве на една конкретна бактерия, и то точно такава важна за комуникацията вътре в тялото, не само показва колко много ни предстои да научим за ролята и значението на обитаващите телата ни организми за нашата анатомия и физиология, но и разкрива нещо много повече – значението на хармоничното общуване за интегритета и баланса на взаимоотношенията с другите в рамките на голямото Цяло. Това разбира се е процес, който ще се развива по степенно във времето. И път, по който най-интересното тепърва предстои. Нека извървим този път възможно най-хармонично, с все повече разбиране, мислене в множествено число и осъзнатост за хармонията и единението!

Ако статията Ви е харесала, моля споделете я с бутончетата по-долу, за да достигне тя до повече хора. Благодаря!


При написването на статията са използвани различни източници, в това число:
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Bacteroides_fragilis
2. http://www.gastroscan.ru/handbook/118/4018
3. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%BD
4. http://www.awetism.net/a-probiotic-can-ease-autism-symptoms-so-why-cant-you-buy-it/
5. https://www.autismspeaks.org/blog/2016/06/24/new-findings-probiotics-and-autism-what-you-need-know
6. https://www.nytimes.com/2015/06/28/magazine/can-the-bacteria-in-your-gut-explain-your-mood.html?mcubz=0

Реклами

Публикувано от

zdravelei

Блог за цялостно здраве в Ерата на Водолея

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s