Здраве, изгряващо от изток

Една от малкото книги, които години след първоначалното им прочитане продължават да предизвикват интерес у мен и да са източник на полезни истини за живота, е „Златните правила на здравето“ от японеца Кацудзо Ниши. Изложените там принципи, препоръки и подходи за възвръщане и поддържане на здравето продължават да ме печелят с това, че са цялостни, правдиви и се основават на природните закони. Към това ще добавя и потенциала им да предизвикват прозрения за нещо много ценно за мен – възможностите чрез работа с физическото тяло да се преодоляват психо-емоционални дисбаланси.

За да се върна за пореден път към хилядолетната мъдрост, която носят златните правила и Системата на Кацудзо Ниши, реших да им посветя този материал. Сигурен съм, че така не само ще преоткрия нови неща за себе си и Вселената, но ще съм полезен на някои читатели с представената информация и поводите за размисъл, които тя може да породи.

Няколко думи за Кацудзо Ниши

Както можем да видим от биографичната справка, Кацудзо Ниши е роден през 1884 г. в Япония. Още от ранните си детски години той се сблъсква с редица предизвикателства със здравословното си състояние, като честото боледуване и слабоватото му тяло стават причина лекарска комисия да му откаже прием в основно училище поради опасения, че не би могъл да издържи натоварващите занимания. Ситуацията става още по-обезкуражаваща, когато юношата е диагностициран с тежки състояния на чревната и лимфната система. Заключенията на лекарите са, че вероятността невръстният Ниши да достигне двадесетгодишна възраст е минимална.

Високият интелект и силната воля на младия японец обаче не позволяват у него да се настани отчаянието и той започва да полага последователни и неотклонни усилия за подобряване на състоянието си. Минавайки през периоди на подобрения и спадове, той изучава съвременни и древни знания за здравето и храненето и експериментира с различни методи и техники. Като взема по нещо от мъдрости трупани през много векове, Ниши създава своя интегрална система за поддържане на оптимално здраве и баланс, основана на естествените процеси в и около нас. Постепенно системата му добива популярност и той напуска гражданското си поприще на транспортен инженер, за да й се посвети. Резултатът от това са стотици лекции и беседи, множество книги, десетки ученици и безброй хора, погледнали с нови очи на своето здраве и преоткрили Законите на Природата и собствените си способности за самоизцеление.

Aikido
Кацудзо Ниши черпи мъдрост от много и различни съвременни и древни знания, в това число от айкидо

Златните правила на Ниши

Системата на Ниши е съвкупност от малко на брой и наглед прости правила, които всеки човек решен да върви по пътя на оптималното здраве да може да спазва. Макар тя да не се изчерпва с тези правила и да включва редица други физически и енергийни упражнения, както и насоки за хранителния режим и цялостния начин на живот, в следващите редове накратко ще представя тези правила, които са така да се каже гръбнакът на подхода за завръщане към цялостно телесно благосъстояние, съставен от мъдрия японец. След всяко правило ще споделя и моето лично мнение за него, както и определени прозрения, които са ме спохождали в тази връзка.

Правило първо: Твърдата постеля

Изненадващо или не, първото правило на Ниши е свързано с поддържане оптималното състояние на гръбначния стълб. Японецът вярва, че във всички случаи на здравословни неразположения е необходимо да се обърне внимание на гръбначния стълб. Според него, в резултат на частични изкълчвания на гръбначните прешлени се стига до притискане на нерви и кръвоносни съдове, което им пречи да функционират нормално и може да причини нарушения на кръвообращението и работата на вътрешните органи. В зависимост от прешлена, според Ниши засегнати могат да са очите, щитовидната жлеза, белите дробове, диафрагмата, сърцето, стомаха, черния дроб, червата, бъбреците и надбъбречните жлези, пикочния мехур и др.

За справяне с описаното предизвикателство Ниши предлага две решения. Първото е поддържането на подходяща стойка. Както казва лечителят от Страната на изгряващото слънце, човек, който е привикнал да се прегърбва, е необходимо да се самоконтролира, за да поддържа гърба и раменете си изправени, а корема – прибран. В началото това може да е свързано с известно неудобство, тъй като при продължително прегърбване и нарушения в стойката мускулите и сухожилията са отслабнали. Втората мярка за оздравяване на гръбнака според Ниши е спането върху равна твърда повърхност. Той счита, че по този начин може да се осигури оптимална поза за почивка и възстановяване на тялото и ефективно могат да се преодолеят гръбначните изкривявания.

Именно правилото за твърдата постеля беше едно от първите неща от системата на Ниши, с които се срещнах и което истински ме впечатли с гениалната си простота. Сякаш редовете, излезли под перото на мъдрия японец, ми отвориха очите колко е логично начинът, по който прекарваме толкова голяма част от живота си, да има значение за здравето и баланса ни. Този ми интерес, както и изследователската природа на ума ми, станаха причина от ученическите си години та до днес да проведа различни експерименти със спане върху различни по твърдост повърхности и матраци с различен състав.

На тази база, а и след някои консултации и анализи, основани на обратната връзка от тялото, стигнах до извода, че оптималната постеля е различна за всеки конкретен човек, но по-скоро тя не трябва да е напълно равна и много твърда, както се препоръчва в първото правило на Ниши (най-малкото защото това не съответства на анатомичните особености и извивките на гръбначния стълб). Това ми заключение обаче не предизвика разочарование у мен, а само увеличи благодарността ми, че книгата на Ниши ме поведе по пътя на себепознанието и в тази специфична област от здравословния начин на живот (да, понякога сам да си зададеш точните въпроси е много по-важно от това да чуеш отговорите на някого другиго).

И за да се върна на темата за постелята, ще споделя, че напоследък търсенията ми за оптимален матрак ме водят до заключението, че един от най-здравословните варианти е японският „футон“ – традиционна постеля, слагана направо на пода, на тънък твърд матрак, на ниска дъсчена скара или просто дървено легло (при японците под матрак се разбира нещо много по-тънко от идеята на нас „западняците“). По принцип японският футон се състои от основен по-твърд долен матрак / дюшек (т.н. „шики бутон“) и по-мек горен топматрак / дюшек (т.н. „каке бутон“ или „каке футон“), които са направени само или предимно от естествени материали (най-вече памук, евентуално вълна и други), проветриви и лесни за почистване са, а и могат да се сгъват и прибират, за да не заемат място по време на деня.

Така черпейки от източната мъдрост и философия, където в основата на нещата са поставени хармонията и минимално необходимото за удовлетворяване на реалните ни потребности (които често се различават от желанията ни, в които има известна доза илюзорност), можем да достигнем до извода, че една дървена подматрачна рамка (за да се адаптира към извивките на гръбнака), естествена рогозка (например от бамбук, който има и антибактериални и антигъбични свойства) и лесен за проветряване и пране дюшек от памучни вата и плат (със слоеве и дебелина, съобразени с нуждите на конкретния човек), е всичко, което ни е нужно за направата на постеля, която да ни осигури пълноценен и здравословен сън.

SleepingPosition
Оптималната според мен позиция за сън е надясно със сравнително изпънати крака, дясна ръка напред (изправена в лакътя, а не с предмишница успоредна на тялото) и лява върху тялото (при по-слаби хора може да се добави възглавница в поясната област)

Правило второ: Твърдата възглавница

Второто правило е логично следствие на първото и акцентира върху важността на възглавницата, на която спим. Кацудзо Ниши е на мнение, че за поддържане на оптимално здраве е необходимо да се спи върху твърда възглавница, а още по-добре – върху възглавница във формата на полуцилиндър. Размерите на възглавничката е подходящо да са такива, че да се запълни вдлъбнатината между тила и лопатките. Идеята на Ниши е гръбнакът от третия шиен прешлен да бъде изправен и да се намира на равна повърхност. Според него използването на полуцилиндрична възглавничка е свързано и с функционирането на носовата преграда, което при препятстващи условия на сън може да доведе до смущения на дихателната, храносмилателната, отделителната и ендокринната система, както и до различни форми на дискомфорт.

Когато става въпрос за възглавницата, на която спим, мнението ми до голяма степен се доближава до препоръките в „Златните правила на здравето“. В потвърждение ще кажа, че споделям гледището, според което съобразяването на формата, размерите и материалите на този атрибут със строежа на тялото и гръбначния ни стълб е предпоставка за пълноценен сън, почивка и възстановяване. И не само защото шийната зона на гръбнака е толкова важна за дишането и кръвоснабдяването на мозъка, но и поради по-малко известния факт, че в основата на черепа започва вагусният нерв. А той е важна част от парасимпатиковата нервна система – тази част от автономната, известна още и като вегетативна, нервна система, която е отговорна за почивката, очистването и регенерирането на организма. И заради това, в момомента използвам за сън възглавница, пълна с дървесно влакно капок (считам, че по енергийни причини дървесната материя също спомага за по-оптималното функциониране на вагуса и парасимпатиковата система).

Правило трето: Упражнението „Златна рибка“

Третото златно правило на Ниши също е насочено към отстраняване на изкривяванията и другите отклонения от оптималното състояние на гръбначния стълб. Според японеца, ежедневното изпълнение на това упражнение дава най-голям ефект за изправяне на стойката, а следователно и за установяване на баланса на всички нива в тялото ни.

Упражнението „Златна рибка“ се изпълнява в легнало положение, с прибрани и изпънати крака и сключени длани, сложени под шийните прешлени. В това положение се изпълняват серии от вибриращи движения по оста на гръбнака (подобно на извиване на риба във вода). Препоръчва се това упражнение да се прави сутрин след ставане и вечер за премахване на евентуалното напрежение и схващане на прешлените след сравнително статичната фаза на съня, съответно след изморяващото телодържание и работа през деня. В Системата на здравето се обяснява, че като оправя положението на прешлените, това упражнение премахва пренапрягането на гръбначните нерви, нормализира кръвообращението и координира симпатиковия и парарсимпатиковия дял на автономната (вегетативна) нервна система.

Кацудзо Ниши е на мнение, че „Златната рибка“ не само отстранява нарушенията на гръбначния стълб, но и способства за пулсацията на вените, които връщат кръвта към сърцето от органите, като по пътя си чрез кожата и бъбреците отдават различни обменни продукти и токсини.  Затова вибриращото движение може да подобри работата на сърцето и да изчисти кожата. Наред с това, то може да подобри и перисталтиката, съответно да предотврати или облекчи запека – основен фактор за вътрешна интоксикация на организма.

В първо лице тук само ще добавя, че и до днес практикувам упражнението „Златна рибка“ като вярвам, че то е един полезен старт на деня като раздвижва енергиите в тялото и събужда всички клетки, органи и тъкани за миговете на едно пълноценно ново сега. А и разбира се спомага за подобряване състоянието на гръбнака, който ако не друго трябва да се възстанови от поредните експерименти в търсене на оптималната постеля и позиция за сън.

LegsInAir
Чрез вибриращи движения на краката и ръцете можем да поддържаме в добра форма кръвоносните и лимфните съдове на тялото

Правило четвърто: Упражнение „Вибрация“ за капилярите

В Системата на здравето на Ниши е отредено място и на капилярите. Както отбелязва нейният автор, мнозина смятат, че движението на кръвта по капилярите се осъществява само благодарение на сърцето, но съвременните изследвания доказват, че само то не би било достатъчно да се покрие огромната мрежа от кръвоносни съдове, в това число миниатюрни капиляри, разпростираща се по цялото тяло. Японецът обяснява, че в действителност най-вече благодарение на капилярите, които като другите съдове могат да се свиват и разпускат, кръвта първо се изсмукват от сърцето и артериите, и после се изтласква по вените обратно до сърцето (във вените има специални клапи, които не позволяват кръвта да се връща обратно).

Кацудзо Ниши отива и по-далеч, като твърди, че ролята на капилярите за кръвообращението и функционирането на тялото е недооценено от съвременната наука и медицина, като тази гигантска съдова мрежа, огромен брой своеобразни микросърца, всъщност имат главна, а не вторична роля за кръвообращението. Японецът е на мнение, че здравето на клетките, а и на цялото тяло, зависи от състоянието на капилярите, защото те носят на клетките храна и жизнени сили и ги очистват от продуктите на разпада и токсините. И обратното – неоптималното състояние на капилярите влошава клетъчното хранене и очистване, води до застой на кръвта, натрупване на вредни вещества и самоотравяне, засягащо по един или друг начин всички органи и системи.

Именно за подобряване състоянието на капилярите Ниши предлага упражнението „Вибрация“, което е алтернатива на бягането, с тази разлика, че може да се прави и от по-слаби и възрастни хора в домашни условия. Упражнението се изпълнява в легнало положение с поставена подложка или възглавничка под шийните прешлени. В тази позиция ръцете и краката се повдигат вертикално нагоре и се разтърсват, като се изпълняват няколко повторения от по 1-3 минути. Това вибриращо движение се твърди, че подобрява кръвообращението, работата на сърцето, детоксикацията, състоянието на гръбнака.

По отношение на това правило мога само да добавя, че в момента то е част от комплекса от упражнения, който изпълнявам всеки ден. Както и че според мен то има значение не само за кръвоносната система, но и за лимфната. Макар тя да не се споменава в самата книга, вероятно поради факта, че значението й за здравето не е било напълно осъзнавано по времето на написване на „Златните правила“, много от нещата, които Ниши споменава за капилярите всъщност важат и за лимфната система. Най-малкото защото тя няма своя собствена „помпа“ (каквато е сърцето за кръвообращението) и двигателният режим се явява от първостепенна важност за нейния дренаж и очистване, които на свой ред са необходимо условие за телесното, а и за цялостното здраве и баланс.

Правило пето: Упражнение „Сближаване на стъпалата и дланите“

В това упражнение се обръща внимание на друг важен помощник на сърцето – диафрагмата (която е с ключово значение също и за дишането, работата на вътрешните органи и други функции и процеси). Както се отбелязва в „Златните правила на здравето“, броят на движенията на диафрагмата за една минута е около една четвърт от броя на движенията на сърцето, но нейното хемодинамично налягане е по-силно от това, което се предизвиква от свиването на сърцето, т.е. тя изтласква кръвта по-силно отколкото сърцето.

По същество, „Сближаването на стъпалата и дланите“ е комплекс от упражнения, които се изпълняват в легнало положение с длани и стъпала сближени едни към други. В първата част дланите и стъпалата последователно се притискат едни към други, после събраните длани се прокарват нагоре и надолу пред торса по оста на тялото, след това се изпълняват разсичащи движения нагоре-надолу със събрани изпънати ръце (много подходящ етап за осъзнаване и подобряване на дишането) и накрая се изпълнява едновременно движение напред-назад на събраните длани и стъпала (видео на упражненията може да се види в Интернет, например в третия материал, цитиран в източниците в края на статията). Във втората част от упражнението, докато е със слепени длани и стъпала човек остава със затворени очи за около 10-15 минути.

Според Кацудзо Ниши, това упражнение координира мускулите, нервите и кръвоносните съдове в областта на слабините, корема и бедрата. Като важен полезен ефект се сочи уравновесяването на симпатиковия и парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система и хармонизирането на течностите в организма (което включва и балансиране на кръвното налягане и алкално-киселинното равновесие). С балансиращия ефект на събирането на дланите Ниши обяснява и ползите от седенето в молитвена поза няколко минути преди хранене.

Личният ми опит с упражнението ме доведе най-вече до преоткриване на значението на диафрагмата за телесното и цялостното здраве. Така например, изпълнявайки го наблюдавах внимателно дишането си и предприех последователни стъпки за връщане към по-естествено, цялостно и пълноценно използване на дихателната система за поддържане на възможно най-оптимално здраве. В този контекст само ще спомена, че според мен именно дишането е един от най-мощните инструменти за повлияване на парасимпатиковия дял на автономната нервна система, респективно за балансиране, изчистване и самоизцеление, с които разполагаме.

SittingOnLegs
Комбинирането на коремни и гръбначни движения с утвърждения може да се използва за въвеждане на програми в подсъзнанието

Правило шесто: Упражнение „Движение на гръбнака и корема“

Като основна функция на това упражнение се посочва координирането на функциите на симпатиковата и парасимпатиковата нервна система. В тази връзка Ниши прави няколко интригуващи разяснения. Той счита, че вътрешните органи на човешкото тяло могат да се разделят на животински и растителни (идея, която принципно споделям и коментирам и в други материали). Към животинските той отнася мускулите и външната (волева) нервна система, а към растителните – органите на дишането, храносмилането и автономната (вегетативна) нервна система (тези съответствия имат значение за много неща, включително материалите, от които са изработени дрехите, завивките и възглавницата ни – така например, както вече споменах, използваната от мен възглавница е пълна с дървесни влакна).

Като обръща специално внимание на устройството и функциите на симпатиковата и парасимпатиковата нервна система, Кацудзо Ниши извежда принципа, че при едновременното движение на гръбначния стълб и корема, симпатиковата и парасимпатиковата система започват да функционират съгласувано, което води до укрепване и лечение на цялата нервна система. А това от своя страна е педпоставка за възстановяване на здравето и баланса в по-широк план. Именно в тази насока според Ниши са и ползите от шестото златно правило.

Във връзка с балансиращото упражнение японецът прави и много полезното наблюдение, че обикновените видове спорт,  насочени към укрепване на мускулите, поддържат киселинността, а дълбокото дишане и медитацията алкализират (насищат с основи) кръвта и другите течности в организма. А с помощта на упражнението „Движение на гръбнака и корема“ едновременно с движението на гръбнака се изпълнява коремно дишане и медитация, с което човек се доближава до алкално-киселинно равновесие, което Ниши определя като най-верният път към връщането на оптималното здраве. Наред с всичко друго, упражнението спомага и за дейността на червата. От друга страна, използването на утвърждения едновременно с изпълнение на упражнението според Ниши повишава духовната ни сила, което също спомага за възстановяване и поддържане на най-добро здраве.

Самото упражнение се състои от междинно-подготвителна и същинска част. Първата се изпълнява докато човек е седнал на колената си (може и „по турски“ или в поза „Лотус“) и е своеобразна загрявка, при която чрез различни движения на главата и ръцете се прави подготовка на тялото и се избягват разтежения и микроконтузии. При втората гръбнакът се изправя и уравновесява върху опашната кост, след което се започват поклащания надясно и наляво, като заедно с това коремът се движи напред и назад.

Докато се изпълняват тези движения се произнасят „положителни“ утвърждения като „С всеки изминал ден ставам все по-добре“, като се преминава през всички органи и системи и за всяка от тях също се използват такива афирмации, свързани със здраве, чистота, сила, гъвкавост, оптимално функциониране и пр. В тази връзка ще вметна, че популярният български лечител Петър Димков и мъдрецът Петър Дънов също говорят за важното място на самовнушението в процеса на лечение. Отвъд това, тук ще изкажа мнение, че комбинирането на гореописаното упражнение с утвърждения е един уникален метод за замяна на стари и въвеждане на нови ментални програми в подсъзнанието, съответно за промяна на различни поведенчески модели.

Споделяйки личната си позиция за шестото златно правило няма да скрия вълнението и ентусиазма, които породиха у мен обясненията за устройството и функциите на симпатиковия и парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система. Знания, които според мен са задължителна част от личната мъдрост на всеки човек, вървящ по пътя към здравословен начин на живот, лично познание и развитие. Тук визирам не само анатомичните и физиологичните специфики на нервната система, а и връзките им с цялостната картина на нещата. А това вече са знания, които отиват отвъд границата на конвенционалното разбиране за нещата, с което боравим към настоящия момент. Граница, която вярвам ще отива все по-далеч, разкривайки ни неподозирани факти за устройството, функциите и начина на работа на човешкото тяло.

Този процес вече е факт и пример в това отношение е все по-голямото внимание, което се отделя на ентералния (коремен) дял на нервната система, понякога наричан и втори мозък. И макар вероятно да е още далеч времето, в което ще открием и приемем, че това всъщност е първият мозък и обиталището на его-разума, то при всички положения за всеки човек е полезно да познава тези „лостове“ за балансиране на два ключови механизма в телата ни. Първият, симпатиковият, е този който е отговорен за повишаване на оборотите, за висока динамика и активност, съответно за киселинността на тялото, а вторият, парасимпатиковият, за „връщането на газта“, почивката, храносмилането, очистването, регенерацията и самолечението.

pns_sns
Уравновесяването на симпатиковия и парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система е основен механизъм за постигане на балансирани преживявания по време на Земното ни пътуване

Други мои мисли за златните правила

Както споделих и в началото, освен полезността си като цялостна оздравителна система, друго голямо достойнство, което според мен имат златните правила на Ниши, е това, че те могат да ни накарат да се замислим как чрез работата с физическото тяло е възможно да подобрим цялостното си здравословно състояние разбирано в най-широк смисъл. Пример в това отношение са различните прозрения, които получих докато четях книгата и разсъждавах за изложените в нея постулати. Някои от тези лични прозрения ще изложа в следващата част от материала.

В потвърждение на казаното по-горе, една от идеите, осенили ме в търсенето на моята истина по отношение на оптималната постеля и възглавница, е, че човешкото тяло притежава вградени механизми за очистване не само от физически токсини, но и от психо-емоционални травми и интегриране на свързаните с тях опитности и преживявания (в това число влизат сънищата по време на R.E.M. фазите на съня, медитациите и др.). При това положение у мнозина възниква резонният въпрос защо при наличието на тези възможности на човешкото тяло, в не редки случаи стигаме до ментални и емоционални задръствания и поражданите от тях дисбаланси на телесно и фино ниво.

На база на своя опит и направените анализи, за себе си стигнах до заключението, че основните причини и фактори за това могат да се сведат до следните:

  • неподходящо дишане – тук визирам честото и плитко дишане, държащо тялото повече от необходимото в напрегнат симпатиков режим и затрудняващо естествените процеси на релаксиране и възстановяване, характерни за парасимпатиковия режим и активирани посредством дълбоко и бавно дишане;
  • неподходяща поза при спане – този фактор също има отношение към създаването на оптимални условия за нощна почивка, регенериране и възстановяване на тялото, при все че поне според мен тук оптималното не е препоръчваното от Ниши спане върху твърда постеля и възглавница, а почивката върху съобразена с особеностите на конкретното тяло постеля от естествени материали и тъкани, най-вече от растителен произход (памукът е много подходящ, защото нито привлича, нито отдава електрони), съответно предпочитане на позиция на дясно с изпънати крака, с изпъната дясна ръка, лява сгъната и поставена върху тялото;
  • заседнал начин на живот и липса на достатъчно движение – освен неблагоприятното влияние върху редица физиологични процеси в тялото (в т.ч. кръвообращение, лимфен дренаж, подпомагане на съдовата мрежа, обмяна на веществата, производство на ензими, поддържане на мускулен тонус и др.), намирам, че недостатъчното движение възпрепятства оптималното движение на енергиите по меридианите и също така затруднява способностите на тялото да допринася за интегриране и освобождаване на енергиите, поети при опитностите по Земния ни път;
  • обезводняване – колкото популярен е фактът, че недостатъчният прием на вода може да стане причина или фактор за неоптимално протичане на телесни функции като храносмилане, детоксикация и редица обменни процеси, толкова все още непознат остава приносът на живителната течност и за енергийното прочистване на телата ни, най-вече благодарение на свойството й да запаметява всяка енерго-информация, влязла в досег с нея и да изтрива тази памет при фазов преход (замръзване и втечняване, респективно изпаряване и втечняване);
  • неоптимална диета и недостиг на определени вещества – напоследък все повече се говори за последиците от недостатъчното спрямо нуждите на тялото осигуряване на определени вещества и нутриенти, което можем да отдадем на обедняването на почвите поради конвенционалните земеделски практики, отслабването на храносмилателните възможности на човека поради неоптимална диета, разбалансиране на микробиотата (полезните микроби в организма ни) и др.; тези по-ниски нива от някои елементи и вещества считам и за фактор и причина за намаляване на капацитета за психо-емоционално изчистване и ефективно преработване на преживяванията (в отношение визирам най-вече магнезия и в по-малка степен силиция);
  • електросмог – животът в градска среда има множество въздействия върху човешкото тяло и едно от тях е влиянието, което ни оказват наситените електромагнитни полета на различните електропреносни мрежи, комуникационни съоръжения и инсталации на сгради и превозни средства (в най-голяма степен задвижваните с електричество такива), повечето уреди и устройства (в т.ч. мобилните телефони); всички споменати фактори по мое мнение могат да окажат влияние на физическо ниво както пряко (например, доказано е, че електромагнитените полета могат да окажат разрушително действие на съединителната тъкан в човешкото тяло), така и косвено – като разбалансират фините енергийни полета на човек, което рано или късно се отразява и на неговото физическо тяло, включително по отношение на възможноститте за енергийното почистване и способността за връщане към оптимален баланс (самият Ниши също обръща внимание на темата в други свои книги);
  • недостатъчна връзка с природата – дали го осъзнаваме или не, ние сме в непрекъсната и неразривна връзка с всичко около нас и когато поради неосъзнатост или някои програми и модели в мисленето и поведението се отделяме от Цялото, това често намира неблагоприятно отражение и върху личната ни енергетика, баланс, здраве, изобилие и цялостно благоденствие.

 

Businessman-Meditating
Връзката с природата е необходимо условие за цялостно здраве и благоденствие

В заключение

Системата на здравето, създадена от Кацудзо Ниши, е великолепен пример за цялостен и основан на хилядолетни знания за природните закони метод за възстановяване и поддържане на здравето. Освен че представлява съвкупност от мерки за физическо и духовно благоденствие, друго много ценно поне за мен качество на системата е, че тя и Златните правила са с висока степен на истинност и могат да отведат човек и до прозрения за много принципи и закони на Вселената. А това е път към себепознание, мъдрост, баланс и преоткриване на личната творческа сила. Път, по който определено си заслужава да вървим. Успех!

Ако статията Ви е харесала, моля споделете я с бутончетата по-долу, за да достигне тя до повече хора. Благодаря!


При написването на статията са използвани различни източници, в това число:
1. Кацудзо Ниши, „Златни правила на здравето“, Издателство „Паритет“, 2010 г
2. http://www.pro-bazar.com/page/132/nishi.html
3. https://lekuva.net/106291/katsudzo-nishi.html
4. http://www.vitamarg.com/health/infa/1032-pravila-zdoroviy-nishi
5. https://en.wikipedia.org/wiki/Katsuz%C5%8D_Nishi
6. http://activateanddominate.com/sat-breathing-is-the-key-to-your-autonomic-nervous-system/

Реклами

Публикувано от

zdravelei

Блог за цялостно здраве в Ерата на Водолея

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s