Наздраве за изобилието

Винаги съм смятал, че пиенето на бира не е „моето нещо“. Дегустацията на различни видове, включително в страни, където производството на кехлибарената течност е доведено до изкуство, не промени това ми убеждение (а и установен факт). Така с времето интересът ми към пивото се поизпари и достигна до съвсем символични нива.

Това положение на нещата обаче претърпя промяна в момента, в който дочух от някои дами, че приложена външно бирата може да има благотворно влияние върху косата и затова се използва в домашни маски за коса. Изследователският ми ум нямаше нужда от втора покана, за да провери твърдението като потърси мнението на своя приятел и спътник – тялото. Защото кой друг сред близките най-добре ще разбира от тези „физически“ работи, ако не то…

Изненадващо или не, отговорът потвърди казаното за ползите от малко необичайната употреба на бирата. Логиката на нещата бе близка до ума – пенливата напитка обичайно съдържа високи нива на различни нутриенти като минерали, аминокиселини и особено така необходимите за растежа на косъма витамини от B групата. Тук заслужава да споменем пантетоновата киселина (В5), пиридоксина (В6), фолиева киселина (В9) и цианкоболамина (В12). Тази хубава комбинация от подхранващи компоненти обичайно се получава благодарение на съдружието на малц от ечемик (т.е. зърното преминава процес на покълване, при който нараства съдържанието на редица полезни вещества) и дрожди (известни и като мая микроорганизми, които разграждат малца и така предоставят на разположение усвоими витамини, минерали и аминокиселини).

След кратко проучване на хранителната стойност на бирата попаднах на информация, че съдържанието на полезни нутриенти в пенливата течност е било обект на проверка, съответно е било потвърдено, при изследване на български марки бира, направено през 2010 г. Според въпросното изследване, съдържанието на витамини, най-вече от B групата – с най-висок дял на B2, B6 и B9, при някои български марки пиво (за 0,5 литра) достига до 80% от препоръчителния дневен прием (това разбира се има отношение към традиционния начин на употреба на бирата, мнение за което споделих по-горе).

Споменатата информация допълнително разпали любопитството ми и зареден с ентусиазъм реших да проверя с методи за обратна връзка от тялото коя българска бира е най-полезна конкретно за моята коса. Оказа се, че това е „Каменица“ (по-конкретно тъмното пиво на тази марка). Умът ми не е много нясно с причините, но както се казва, косата знае защо Все пак, някои от факторите вероятно са свързани с констатираното в споменатото българско изследване, че  антиоксидантите в тъмната бира са два пъти повече в сравнение с тези в светлите (за тестваните български тъмни бири е установено ниво на антиоксидантен капацитет 2135 по ORAC скалата).

Така и така съм отворил дума за ползите от бирата, съответно споменах за козметичните й приложения, реших тук да споделя и конкретната маска, която пробвах, за да проверя от собствен опит предполагаемите благотворни ефекти. Сместа, която използвах, бе само от споменатата тъмна бира и масло от гроздови семки (в пропорция 5-8 капки масло на една супена лъжица бира – количеството се определя индивидуално според дължината на косата).

Избрах компания на бирата в маската да прави маслото от гроздови семки заради множеството му полезни ефекти върху кожата (в случая скалпа) и косата. То като цяло е леко масло (т.е. не омазнява много при третиране) с изразено овлажняващо, подхранващо и противовъзпалително действие (помага и срещу пърхут). Тези му свойства според мен са най-вече израз на вибрацията на гроздето, в която можем да открием великодушие, приемане, топлина и веселост. Тъй като при извличането му в някои случаи се използват химикали, препоръката ми е за козметичните цели, коментирани тук, да се намери качествено студено пресовано масло.

Иначе, кратка справка за маслото от гроздови семки може да ни отведе до много интересни факти за него, в козметичен и по-широк план. Така например, че то съдържа линолова киселина, която укрепва клетъчните мембрани и подобрява гладкостта на кожата. Освен това, тъй като маслото е антиоксидант то предпазва от запушване на порите и съответно появяването на акне, а забавя и процесите на стареене (които намирам за изначално неестествени за тялото, но това е друга тема). То също така стяга и тонизира кожата, а блогодарение на съдържащите се в него витамин Е, аминокиселини и минерали (плюс споменатата линолова киселина) стимулира растежа на косата и я заздравява.

Що се отнася до процедурата на приготвяне и използване на маската, тя е стандартна. Бирата и маслото се комбинират в указаното съотношение и получената смес внимателно се нанася върху скалпа и корените на предварително измитата и подсушена коса. Това може да се съчетае с леки масажиращи движения за подобряване на кръвоснабдяването и увеличаване на ефекта от „храненето“ на косъма и кожата на главата. По желание, съответно при дълги коси, може да се намаже и цялата коса. След това покриваме намазаната част от главата с найлонова шапка или плик, обвиваме плътно с кърпа и престояваме така около два часа. Процедурата завършва с измиване и разбира се изказване на намерение за успех 🙂

Освен чисто практическите ползи, които може да извлечем от описаната или други разкрасителни процедури с бира, „малцовото“ откритие ми подсказа и още нещо по-глобално и свързано със законите на Живота. И то е, че представата ни за Изобилие, за наличност на ресурс в по-тесен смисъл, до голяма степен се определя от това как ще дефинираме потребността си и колко широко ще си позволим да погледнем на всичко това, което е предоставено на наше разположение.

И дори да не пробваме бирената маска за коса, достигнатите прозрения определено могат да „подхранят“ както тялото, така и ума ни. След всичко това, какво друго да си пожелаем освен „Наздраве за изобилието!“

Ако статията Ви е харесала, моля споделете я с бутончетата по-долу, за да достигне тя до повече хора. Благодаря!

Advertisements

Публикувано от

zdravelei

Блог за цялостно здраве в Ерата на Водолея

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s