Живи консерви

Докато се разхождах из съботния селски пазар, едно от нещата, които ми направиха впечатление бе, че сред изложеното за продан преобладават консервираните изделия – колбаси, сирена, туршии, сладка и друга „зимнина“. Този факт, който разбира се е естествено следствие от сезона, обаче ме наведе на интересни мисли за консервирането. Но не толкова и само за това как ние хората правим консерви, за да запазим за по-дълго храната си. А за това как телата ни също могат да се превръщат в консерви.

Напоследък често се говори за т.н. метаболитен синдром при съвременния човек. Това е все по-срещаната комбинация от сърдечно-съдови дисбаланси и смущения във въглехидратната и мастна обмяна. Странно или не, но точно разглеждайки домашно произведените луканки и лютеници на традиционното тържище, ме осени идеята, че въпросният „синдром“ (а и редица други хронични телесни дисбаланси) е проява на процес на консервиране не на нещо друго, а на нашите тела.

Това че използвам гастрономическа метафора не променя факта, че при разглежданите процеси в по-голяма степен се касае за емоционално „консервиране“ (в смисъл на дълго запазване на дадено състояние и задържане на промяната). В случая това ще рече препълване и/или затлачване с емоционална енергия поради неефективно управление на емоциите. Или с други думи – поради недостатъчно развито умение за разпознаване, приемане, разбиране и/или освобождаване на емоциите.

Както обикновено става в Природата, емоционалното „консервиране“ върви ръка за ръка с физическо такова (т.е. двете взаимно се пораждат и поддържат). Фактори за последното, които допринасят и за процесите на емоционално ниво, са и някои дисбаланси в храненето на по-голямата част от съвременните хора. Тези дисбаланси могат да бъдат видени достатъчно ясно именно в преработените и консервирани храни.

По моето разбиране на нещата, масовото възприемане на диета, основана на преработена храна и богата на натриева сол, рафинирана захар и наситени мазнини, съответно бедна на фибри, живи витамини и минерали (особено калий и магнезий), буквално ни капсулира и консервира. Както физически, така и емоционално. А дори и ментално. Съответно ни държи в състояние на хронични дисбаланси, възпрепятствайки сработването на естествените механизми за завръщане към естествено динамично равновесие.

Горното заключение може да се стори крайно на мнозина. Това впечатление обаче бързо може да се промени, само ако разгледаме как действат на фино вибрационно ниво най-често използваните от хората консерванти – натриевата сол и захарта. Съответно как им партнират широко застъпените в традиционната храна компоненти като наситените мазнини и бързите въглехидрати, най-вече т.н. „захарни изделия“ и тестените произведения от „бяло“ брашно.

Без да навлизам в излишни подробности, ще спомена, че на фино ниво натриевият хлорид ни кара да следваме установени модели и колективни разбирания и да избягваме промяната, която е естествено състояние на Живота. Съответно да не се „поддаваме“ на емоции (което обикновено означава да ги отричаме и потискаме), а „да се стегнем“, да поддържаме статуквото и да следваме руслото (което ни отдалечава от същността ни и радостта, втвърдява ни и ни изсушава). Знанието за описаното тук действие на солта в никакъв случай не е тайно или скрито, а широко се използва в хомеопатията, където натриевата сол (натрум муриатикум) е основен препарат за повлияване на описаните състояния.

Захарта, най-вече в рафинирания си вариант, допълва споменатото действие на натриевия хлорид, допринасяйки за „консервирането“. Изолирана от естествено съпътстващите я минерали и влакнини и добавяна в непропорционални размери, тя настойчиво ни насочва да търсим радостта и любовта от външни източници. Както и да следваме чужди и колективни модели на „правилно“ поведение и живот, приемайки одобрението на другите за мерило на истинската ни вътрешна стойност. И така в крайна сметка ни поставя в зависимост от външни фактори (чували сте, че захарта може да доведе до пристрастяване, нали).

Към въпросната „бяла“ компания мога да добавя и наситените мазнини, които в известен смисъл също имат „консервиращо“ действие върху телата ни. Това важи за директната им форма, поета с храни от животински произход (тук също говорим за прием в непропорционално високи за телата ни размери). Но е валидно и за произведените от телата ни мазнини, най-вече в следствие на прекомерен прием на „бързи“ въглехидрати (под формата на храни с високо съдържание на захар и/или направени от другия член на „бялата“ компания – бялото брашно). Защото тези мазнини имат за свое предназначение да изграждат защитна обвивка, която ни пази от неблагоприятни външни влияния. Което доведено до диспропорция може да бъде равнозначно на изолиране и капсулиране, на клетъчно ниво и като цяло.

След всичко казано дотук идва ред на две важни уточнения. Първото е, че нито натриевата сол, нито захарта, брашното или наситените мазнини са „лоши“ сами по себе си. Всички те са ценни такива каквито са и имат своето уникално място в многообразието на Вселената. Но с нарушаването на пропорциите и изваждането на едни компоненти от срещащите се в естествен вид комплекси от хранителни вещества, може да се стигне до залитане към крайности и състояния на дисхармония.

Второто уточнение намирам за още по-съществено. То е, че предвид законите на Вселената, описаните дисбаланси могат да бъдат само временни и локални, а не постоянни и глобални. С други думи, когато осъзнаем как едни дисбаланси водят до други такива, съответно предприемем нужното за възстановяване на равновесието на всички нива, в т.ч. в храненето, мислите и емоциите, нещата сами си идват на местата. Защото както все повече разбираме, Животът е постоянна промяна, но и динамично равновесие и неотклонно завръщане към Истината.

Бъдете здрави и здравелейте!

Ако статията Ви е харесала, моля споделете я с бутончетата по-долу, за да достигне тя до повече хора. Благодаря!

Advertisements

Публикувано от

zdravelei

Блог за цялостно здраве в Ерата на Водолея

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s