Невенът – много възможности за изцеление в едно цвете

Благословени да живеем в страна, която изобилства с треви, билки и цветя с мощни и разнообразни целебни свойства, ние сякаш свикваме с тази идея до степен, че често забравяме да я прилагаме. А в повечето случаи животворният дар на природата е буквално на една ръка разстояние от нас – в сандъчето на терасата, в градинката пред блока или къщата, на импровизирания щанд на бабата на близкия пазар. И само чака да си спомним за цялата тази любов, която Земята и Небето са въплътили в нежната красота на цветята и която може да ни поведе по пътя на себеинтеграцията и цялостното здраве с нежна грижа и подкрепа.

Здраве в зелено и оранж

Въпреки че всяко растение притежава своя уникална индивидуалност и свързаните с нея полезни свойства, някои от тях се се превърнали в нарицателно за лечебно действие в родното билкарство и са сред първите асоциации, които бихме направили ако ни помолят да посочим полезно за здравето цвете. Именно такова растение е и Невенът (затова в израз на уважение ще изписвам името му с главна буква).

Справката в енциклопедията показва, че Невенът (Calendula) е род растения от семейство сложноцветни, който включва над 20 вида едногодишни цветя с жълт до ярко оранжев цвят. Според някои източници, името му на български означава буквално „не вехна“ (диал. „не вена“). Оранжевото цвете обаче не бива да се бърка с други сходни като обагреност, но съвсем различни растения, като например различните видове тегетис (Tagetes), които са от едно семейство със слънчогледа (познати в България и като турта, те също намират приложение в билколечението и хомеопатията, като действието им има някои сходства, но не е идентично с това на Невена).

Всички части на Невена съдържат около 0,02% етерично масло, 3% каротиноиди, 4% слузещи вещества и са богати с фитонциди, алкалоиди и ензими. С това в конвенционалната и народната медицина се обяснява лечебното действие и широкото терапевтично приложение на „слънчевото“ цвете.

ChakraOrange

Невенът на фино ниво

Макар вече да съм разглеждал свойствата на Невена на вибрационно ниво в друга статия, посветена на тези аспекти от лечението с цветя, за пълнота реших частта, посветена на него, да включа и тук. Смятам, че така ще имаме възможност отново да си припомним, че действието на някои растения, което често отива отвъд границата в съзнанието ни, обозначена с етикета „чудо“, има своето обяснение и корени отвъд света на видимото. Но да преминем към потвърждението за това като разгледаме свойствата на билката, на Изток свързвана с втора (сакрална) и трета чакра (слънчев сплит), респективно с области като здравето, радостта, взаимоотношенията с другите и връзката с вътрешната ни същност, мъдрост и сила.

Според редица разработки в областта на цветните есенции и хомеопатията, вибрацията на Невена ни помага да извадим наяве и да се освободим от вътрешни раздразнения, които често се проявяват като сърбежи, екзема, дерматити или други подобни симптоми на повърхността на физическото тяло. Често тези състояния са причинени от травматични събития от това или други въплъщения. Подобни наранявания, както физически (от преживени травматични инциденти или нанесени тежки рани от оръжие или изгаряне, понякога с фатални последици) или емоционални (драматични раздели, предателства и други), могат да се проявяр на физическо ниво като възпаления на вътрешни за тялото повърхности като стомашна и чревна лигавица и пр.

Тук на помощ идва Невенът, който има успокояващ ефект и способността да заздравява и лекува травми от миналото (т.е. от други времеви планове), за които пазят спомени фините ни тела, съответно които се проектират и върху клетките, органите и тъканите на физическия ни носител. Заедно с лекуване на преживени физически травми, тази билка подпомага освобождаването и на свързаните с тях емоции, като позволява на опрощението и помирението да изцелят отношенията ни с другите, свързани със съответното нараняване, което сме преживели. Именно затова се счита, че Невенът дарява и с толерантност, топлина, великодушие, съпричастие в отношенията с другите. Невенът също така позволява на мъдростта на вътрешната ни същност да излезе на повърхността и така да ни даде възможност да постигнем яснота в ситуации, които изискват вземането на важни решения.

В контекста на казаното е полезно да спомена, че според някои направления в хомеопатията, подтисканите стари наранявания при хора, които по-трудно изразяват емоциите си, напомнят за себе си като се появяват на повърхността на тялото под формата на кожни обриви и екземи. Често това е единственият възможен начин те да бъдат осъзнати и изцелени – особено ако страданието и емоционалната болка са били толкова силни, че не са били отработени и освободени, ако вместо това се търси илюзорно чувство на хармония, възприема се ролята на тиха жертва или мълчаливо се обвиняват другите за продължаващото терзание. В подобни случаи хомеопатичният препарат от Невен би могъл да подпомогне интегрирането на преживените болезнени ситуации и емоции и завръщането към баланса на всички нива.

Ако трябва да обобщим, ключови думи при невена са изграждане на здравословни граници между нас и другите, неутрализиране на всякакви опити за посегателства спрямо същността ни, филтриране на външните въздействия без това да става за сметка на прекъсване на връзките с околния свят, постигане на спокойствие и чувство на увереност в собствената сила. Реално невенът изцелява както чувството, че са били нарушени личните ни граници, че сме били използвани, уязвени или наранени, така и съжалението и гневът, който можем да изпитаме към себе си, че сме допуснали това да се случи.

CalendulaSoap

Моят опит с растението

От детството си та и до сега в семейството ми Невенът намира много и различни приложения. Спомням си, че моята майка е правила дълги приеми на отварата с общоукрепваща цел и е приемала листата на растението с кисело мляко за възстановяване на сърдечно-съдовата система. И днес тя редовно приготвя мехлеми с невен и мас, като отзивите от всички, на които сме подарявали от него, са отлични, а ефектите са в много широк диапазон – от успокояване на кожни раздразнения при бебета, през лечение на изгаряния до заздравяване на рани след операция.

Аз самият съм приемал отварата за успокояване на храносмилателната система. Наскоро направих домашен сапун от извлек на Невен в зехтин (на снимката по-горе), а от няколко години започнах да слагам цветове от Невен в зелени салати и съм изключително доволен от резултата и като вкусови качества, а и като цялостен ефект. Едно от последните неща, които ми е хрумвало да опитам е да проверя въздействието от плакненето на косата с отвара от билката.

Calendula-Your_Skincare_Routine

Едно цвете, многобройни приложения

Макар всеки от нас да е чувал за някои от лечебните свойства на Невена, едва ли има човек, който да не се изненада, когато прочете колко повече възможности ни предоставя това слънчево цвете. По-долу съм представил възможен списък с различните приложения, като съм сигурен, че всеки може да го допълни с нови и нови редове.

Въпреки това, намирам за важно да припомня, че дадена билка може да има различни ефекти при различните хора, като дори при един и същи човек са възможни отлики в различни моменти от времето. Казвам това, защото понякога не осъзнаваме, че както храните, така и билките не са универсално полезни или вредни, а могат да имат разнообразни проявления при взаимодействието с енергиите на различни хора. Това какъв точно ще е ефектът често зависи и от формата на приложение (напр. раазлично могат да подействат да речем хомеопатичният препарат от невен, цветните есенции от растението и билковата отвара от него), от дозата или потенцията (напр. не е все едно дали еднократният прием от билков чай е 50 или 500 мл), от комбинацията с други растения и препрати (напр. комбинирането на невен и червен кантарион едва ли може да доведе до благоприятни ефекти при когото и да е), съответно от схемата на прием (напр. твърде продължителен прием от дадена билкова отвара в някои случаи не е изключено да доведе и до дисбаланси).

 • Антибиотик – заради успокояващото си и противомикробно действие, приемани под формата на запарки, тинктури и мехлеми, цветовете от Невен могат да имат благотворно действие при кожни рани и раздразнения (включително труднозаздравяващи такива при възрастни и лежащо болни), обриви (както и подсичане при бебета), варикозни вени и хемороиди, всякакви изгаряния, ухапвания от насекоми и други; предвид цвета си, едва ли е изненада, че може да прояви и оздравителен ефект и при инфекции на уринарния тракт;
 • Антиоксидант – Невенът е пълен с флавоноиди и различни антиоксиданти, които могат да бъдат ефективно средство за превенция и лечение на различни телесни дисбаланси (според мнозина в това число могат да бъдат посочени сърдечно-съдови заболявания, смущения на храносмилателната система, възпалителни състояния, твърди се, че Невенът предотврятява и увредата на ДНК);
 • Витаминозно – полезните свойства на продуктите от Невен се дължат и на високото съдържание на витамини и минерали, в това число полезния за очите и лигавиците бета-каротин, както и витамин С;
 • Възстановяващо зрението – благодарение на съдържащите се в него полезни съставки, включително антиоксидантите ликопен, лутеин и зеаксантин, Невенът може да има лечебно действие върху очите както приеман като храна, отвара или извлек, така и използван за периодично изплакване на очите (според различни източници може да повлияе дори тежки състояния като макулна дегенерация и катаракти);
 • Козметично средство – поради множеството си полезни свойства, ползите за кожното здраве и съдържанието на естествени сапунини, Невенът се влага в най-различни продукти от лечебната и разкрасяваща козметика (кремове и тоници против възпаления, стареене и петна по кожата, капиляри и разширени пори на лицето, мазила против брадавици и мазоли, пасти за зъби и средства за устна хигиена, сапуни, балсами и други);
 • Очистващо – Невенът може да помогне и за детоксикацията на тялото, като приемът както на цветето в суров или обработен вид, така и на отварата или други извлеци от него, има потенциала да оздравява черния дроб и жлъчката, да подкрепя извеждането на отровите от тялото и да очиства кръвта;
 • Противовъзпалително – Невенът може да повлиява екзема и различни алергични реакции, което го прави прекрасно средство за преодолявне на различни кожни проблеми и възпалителни процеси в различни тъкани (твърди се, че може да помогне и при множество други възпалителни състояния, включително ревматоиден артрит, възпаление на костите и ставите, нездраво разрастване на тъкани в простата, гърдите и дебелото черво);
 • Противогрипно – в много източници се сочи, че Невенът действа безотказно и при грип, настинка, възпалено гърло, кашлица и температура;
 • Противогъбично – цветето може да има осезаеми благоприятни ефекти както при външно приложение на мехлеми за мазане и извлеци и отвари за промивки и компреси (например отварата от цветовете му може да ви избави от упорит пърхут), така и приемано вътрешно;
 • Противоязвено – поради антимикробното си, успокоително и оздравяващо тъканите действие, отварата от Невен е широко известна с благотворното си действие при страдания на храносмилателната система (застрити, язви, колити и други);
 • Регенериращо – както вече бе споменато, много от полезните свойства на Невена се дъжат на способността му да ускорява и подобрява епителизацията и регенерацията на множество тъкани и структури, в т.ч. кожата, различни лигавици, съединителната тъкан на тялото и други;
 • Антиспастично – Невенът може да се използва и за облекчаване на мускулни и стомашни крампи и менструални спазми (ефектът се дължи както на подобряване на кръвообращението в съответните участъци, намаляване на възпалителните реакции, съответно на благоприятното въздействие върху храносмислането и чернодробната дейност);
 • Подправка – много хора използват цветовете от Невен вместо шафран в различни ястия с ориз, киноа и други, като багрещите му свойства не отстъпват на прескъпия екзотичен овкусител (който както знаем също се получава от цветя, по-конкретно от вид минзухар);
 • Като чай с общо приложение – дори да не търсим конкретно лечебно действие, Невенът е възможна опция за билка, от която можем да си направим чай, който в някои случаи можем да пием вместо полезната топла вода известно време преди хранене;
 • В ястия и салати – макар и не толкова популярен факт, Невенът е едно от полезните ядливи цветя, като за целата могат да се използват както листата (в салати, супи, яхнии и печени ястия), така и цветовете (както в салати, така и като подправка в различни гозби);
 • В градината – полезните си свойства Невенът проявява и в градината, където може да спомогне за справяне с резлични вредители по растенията и така да замени опасни за здравето на човека и животните хербициди и пестициди (например, засаден сред растенията в градината ви, цветето помага да стоят настрана редица вредители, включително зелева пеперуда и листни въшки, както и нематоди по ягодите);
 • Репелент – заради острата си миризма, съдържанието на антиоксиданти и летливи масла, Невенът може да се използва като природно средство за отблъскване на комари и други насекоми. Тези му свойства са сред причините растението да се посажда в зеленчукови градини за защита срещу определени инсекти (както отбелязах по-горе), съответно да се използва в различни спрейове и лосиони срещу охапвания от насекоми;
 • В селското стопанство – малко известен факт е, че най-вече поради съдържащия се в него каротеноиден пигмент ксантофил, в някои страни Невенът се добавя в храната на домашно отглеждани птици, в това число кокошки, както за постигане на по-оранжев цвят на яйчения жълтък, така и за общо подобряване на здравословното състояние на животните.

MarigoldInSalad

Да опитаме още днес

Както се убедихме, ако поспрем за миг и наслаждавайки се на пролетта помислим за целебните възможности на тревите, билките и цветята, несъмнено ще направим поредна сръпка към опознаване на съкровищница на майката Земя. Понякога е достатъчно да изпробваме само една или две от тях, за да събудим инстинктите си да се изцеляваме сами с помощта на природата. Аз смятам да опитам още днес, направете го и вие! Успех!

Забележка: В някои източници се посочва, че макар да нямат странични ефекти, билковите препарати не следва да се използват от бременни и кърмещи жени. Тук разбира се важи и принципът, че при всяко приложение на лечебни растения винаги е по-добре да се допитате до медицински и други специалисти с опит в разчитането на обратната връзка от тялото, билкарството, хомеопатията или други подобни терапевтични направления.

Ако статията Ви е харесала, моля споделете я с бутончетата по-долу, за да достигне тя до повече хора. Благодаря!


Източници В статията са използвани различни Интернет източници на информация, включително:

 1. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD
 2. http://bloomflowers.blogspot.bg/2008/04/blog-post_4055.html
 3. http://vegebg.org/2016/companians/
 4. http://www.bgbilka.com/1390/%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD/
 5. http://shatteringthematrix.com/profiles/blogs/30-amazing-health-benefits-of-marigold-flowers
 6. http://www.fresheggsdaily.com/2013/09/marigolds-for-orange-egg-yolks-and.html
Реклами

Публикувано от

zdravelei

Блог за цялостно здраве в Ерата на Водолея

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s