Пролетни техники за профилактика на личната химическа лаборатория

Обща информация

Физическото прочистване на черния дроб и жлъчката по мое мнение е една полезна процедура за хигиенизиране, която може да ни помогне да имаме по-здрав живот и да се освободим от токсини, паразити, субстанции, разбалансиращи организма, а и всякаква ненужна стагнирала енергия и материя от черния дроб, жлъчката, а и храносмилателната система и тялото като цяло. В една или друга степен горното приемам за валидно по отношение на всички възможни способи за почистване – както за различните варианти на най-популярната комбинация от зехтин и цитруси (дори тези с кола), така и за всички други – като прием по схема на сок от моркови или житна трева (разбира се не от конвенционална хибридизирана пшеница), прием на пречистено масло гхи и други. И тук обаче важи принципът, че оптималният вариант варира при различните хора и затова следва да се определя за конкретен човек и даден момент от времето.

Когато коментирам подобна работа на физическо ниво, считам за необходимо да спомена, че максимална ефективност прочистването може да има само при работа и на фино ниво, където се адресират първопричините за задръстването на дроба и жлъчката – най-вече подтиснат гняв, обида, възмущение и други емоции, както и множество ментални програми, убеждения и спомени за травматични събития, които могат да ги генерират. Въпреки това обаче, дори разглеждана самостоятелно, за мен процедурата има своето важно място в здравословния начин на живот и връщането на цялостта, разглеждано дори в по-широк план. Горното е причина в настоящата статия да не засягам възможните спомагателни (или от известна гледна точка може би същински) техники, които могат да съпровождат чистенето на черния дроб, като прием на хомеопатия, дихателни техники, медитации, визуализации и методи за прошка и преодоляване на застой в родовата енергийна система, а само да се фокусирам върху скромен опит за извеждане на базиран на умереността и здравия разум вариант на прочистване с помощта на зехтин, грейпфрут и ябълков оцет.

chinese-organ-clock

Значението на циклите

За постигане на максимални ефекти от физическото прочистване на дроба, би било полезно при него да се съобразят денонощните, месечни и сезонни цикли в природата и нашите тела. Именно с цел отчитане на въпросните цикли се приема, че прочистването е най-подходящо да се провежда най-вече през пролетта, когато според далекоизточната медицина е времето на най-висока активност на двойката органи жлъчка-черен дроб (според различни източници есента също е добър вариант, често се подчертава и важността на редовността в чистенията, макар че едва ли е възможно да се даде универсален съвет колко поредни чистения и на какъв времеви интервал ще дадат оптимални резултати).

Освен това, според повечето източници най-подходящо е прочистването да се прави в дни около пълнолуние, когато енергиите в тялото са на своя пик и очистителната водна стихия ще може да ни помогне най-много с освобождаване от ненужните наноси в храносмилателната система. Отчитането на денонощните цикли също има своето значение за успеха на чистенето – в случая се има предвид най-вече това, че часовете на активност на жлъчката според източните медицински традиции са между 23:00 и 01:00, а на черния дроб – между 01:00 и 03:00 през нощта. Там се корени причината при най-попълярната схема да се препоръчва изпиването на изчистващата смес от мазнина (най-често зехтин) и цитрус (в много източници се сочи лимон, но аз отдавам предпочитание на грейпфрута) да става вечерта към 22:30-23:00 часа (последното се съблюдава и при някои схеми на чистене с гхи).

Home-Made-Apple-Cider-Vinegar

Подготовката

В различни източници се излагат разнообазни варианти на подготовка – неколкодневно приемане на сокове от ябълка сутрин, спазване на суровоядски режим, минаване само на сокове и чайове през последните 3 дни преди чистенето и други. Тези отлики са нещо напълно нормално – всеки един индивид е много различен и е напълно логично различни средства и комбинации от тях да са най-подходящи за него. В случая не е без начение и това, че различните хора сред нас съблюдават различен режим на хранене и хигиена на живот (включително енергийна), съответно са с различна степен на чистота на телата, а това има своето неминуемо отражение върху варианта на схема на чистене, върху който е най-добре да се спре нашият избор.

Един от вариантите, който бих могъл да определя за подходящ е този, при който около три дни преди чистенето се минава на по-лека храна (вегетарианска, при възможност с по-ниско съдържание на мазнини и без промишлена обработка), като преди храненията се изпива по една водна чаша вода (200-230 мл) с една супена лъжица качествен ябълков оцет. Макар оцетът да е ферментационен продукт, който може да вкисели и охлади организма, той има множество полезни свойства, сред които мога да откроя съдържанието на ензими, електролити и органични киселини, които са директен източник на енергия (много необходима особено при процедури като разглежданите, които малко или много черпят от ресурсите на организма). Би могло да се предприемат и други мерки за облекчаване на храносмилането и чернодробната функция, като временно минаване на безглутенов режим или въздържане от тестени произведения, но тук решаващ е личният избор и внимателната преценка на цялостното състояние на тялото на съответния човек. Индивидуална е преценката и относно това дали да бъде спряно приемането на хранителни добавки и лекарствени препарати. Последното най-добре да става само след консултация с квалифициран медицински специалист.

По желание сутрините в периода на подготовка може да се пие сок от 1-2 зелени ябълки (например Грени смит), но не приемам това за задължително (ако за сутрините се предпочете сока от ябълки, водата с оцет може да се пропусне). Приемът на сокове от морков, в по-малка степен от тиква или други зеленчуци също може да се разглежда като опция (която в определени случаи може да има благоприятен принос за очистването на червата, а и на други органи и системи). Не раглеждам като вариант плодовите сокове заради по-високото им захарно съдържание, което може да натовари храносмилането и метаболизма, съответно да разбалансира организма. По-скоро съм резервиран и към соковете от зеленолистни, които особено в по-големи количества имат силно охлаждащо действие (заради преобладаващите в тях женски или ИН енергии). Последното разбира се е само лично мнение и то не променя факта, че като цяло признавам потенциалното значение на тези продукти в почистването и оздравяването на тялото като цяло и черния дроб в частност. Тяхната употреба обаче намирам за подходяща най-вече през сезоните с по-високи температури и слънчева активност (когато не случайно е и периодът им на най-широко разпространение) и/или при съчетаване с физически упражнения (които се свързват с мъжките или ЯН енергии и могат да балансират нещата).

Като стана въпрос за физически упражнения е редно да отбележа, че според мен почти във всички случаи леката двигателната активност в дните преди и след чистенето също би могла да допринесе за по-пълноценната детоксикация (заради подобрената кръвна и лимфна циркулация, но не само).

В деня на прочистването

Според най-разпространената схема на чистене на черния дроб, в деня на процедурата се препоръчва последното хранене да се изнесе по-рано. Според някои източници се пропуска вечерята, според други последното хранене не трябва да е след 14:00 часа. Тук отново приемам, че нещата са строго индивидуални и се преценяват за всеки конкретен случай – за себе си намирам за приемлив варианта да има лека вечеря, която да е не по-късно от 17:00. Към 18:00 часа се изпива една водна чаша вода (200-230 мл) с една супена лъжица английска сол (известна като слабително и жлъчогонно средство). Същото се повтаря и в 20:00 часа. След първия прием на вода с английска сол черният дроб започва да се загравя посредством грейка с топла вода (намирам за неподходящо използването за целта на електрическа възглавница, но и тук нещата са въпрос на избор).

Споменавайки английската сол намирам за нужно да отворя една скоба и да отбележа, че за някои тя може да има неблагоприятен ефект (например при хора със значително затлачена жлъчка, такива с чувствителна лигавица на стомаха и червата и други). В такива случаи може да се окаже, че по-оптимален вариант е английската сол в схемата да бъде заменена с подходяща комбинацията от билки, които имат нейното жлъчогонно и слабително действие. От хора, които са резервирани към използването на английска сол в схемата за чистене на черен дроб, съм чувал, че вариантът с билки може да е значително по-мек и поносим. Всичко казано по-горе още веднъж потвърждава колко е важно решенията дали, кога и как ще се чисти черния дроб да се вземат след преценка на състоянието на конкретния човек.

Но да продължа със следващите стъпки, които се следват при разглеждания тук вариант на схемата. При него, към 22:30 – 23:00 часа се пристъпва към същинската част от процедурата като се смесват 150-300 милилитра възможно най-качествен зехтин (да кажем екстра върджин с киселинност под 0,4%), още толкова сок от грейпфрут (вече споменах, че го предпочитам пред лимона и не само зарадо вкуса, но и предвид специфичната комбинация от антиоксиданти, които съдържа) и 1-2 супени лъжици ябълков оцет (точните количества се определят индивидуално, като и тук златната среда е добър вариант). В приемания от мен за балансиран вариант на схемата, сместа се разбърква до хомогенизиране и ако е възможно се изпива по-бързо (може и със сламка, ако вкусът не ни се нрави, макар че грейпфрутът не предизвиква такива неприятни усещания като лимона). След това веднага се ляга в леглото. Първите 30 минути се лежи на дясната страна. След това човек се обръща на лявата страна и заспива, като се приема, че е благоприятно да остане в това положение колкото е възможно по-дълго. Възможно е през нощта да се появят гадене или леки разпъващи усещания в чернодробната област (особено през часовете на активност на дроба между 01:00 и 03:00), но в общия случай това не се счита, че може да е повод за тревога. Ако все пак човек е притеснен, подготвителни мерки като поставяне на подходящ съд в близост до леглото също са възможни.

На другата сутрин

Според най-разпространените версии на протокола, в 6:00 часа на сутринта след чистенето  отново се приема чаша вода със супена лъжица английска сол. Това се повтаря и в 8:00 часа. Преценката дали да се правят други очистващи процедури и дали да се приемат други продукти, способстващи отделянето на ненужните субстанции и/или подкрепящи черния дроб (като капсули с псилиум, ябълков пектин, продукти с бял трън и пр.) е строго индивидуална. В повечето случаи за подходящо обаче считам да се приема повече вода и/или алкализиращи сокове, защото чистенето е съпроводено с чувствително вкиселяване на тялото (което лесно може да се регистрира да речем чрез pH лентички). Тук също бихме могли да включим водата с ябълков оцет – продукт готов всеки път да ни изненадва със своето благоприятно въздействие върху човешкото тяло. Що се отнася до храната, отново всеки ще реши какво да предпочете в този ден – все пак е добре тя да е максимално щадяща тракта (затова при някои хора приемът на продукти с високо съдържание на целулоза като сурова салата от зеле и моркови може да има неблагоприятни ефекти въпреки принципното им очистващо червата действие). Възможни варианти са леки зеленчукови супи, малки количества от безглутенови „псевдо-зърнени“ култури като киноа и други.

Друг момент, който считам за полезно да спомена е това, че поне според мен е най-подходящо  в деня след чистенето човек да си остане вкъщи, най-малкото защото често ще му се налага да ходи до тоалетната. При тези посещения всеки може да стане свидетел на някои от нещата, които се освобождават от организма при процедурата (тук не са изключени и изненадващи срещи с всякакви причудливи артефакти, които не е задължително да са срещани на множеството фотографии, публикувани в Интернет) и да се сбогува с него с благодарност, че е постигнал нова степен на свобода и чистота на тялото си.

Забележки

Горната процедура се приема за подчертано непрепоръчителна или трябва да се извършва в краен случай и под строго лекарско наблюдение за хора в напреднала възраст, бременни, възстановяващи се след операция, такива с тежки хронични състояния на храносмилателната система (включително увреда на чернодробната функция, метаболитни отклонения и доказани камъни на жлъчката с големи размери), както и всички други, които имат опасения за безопасността й. Тя би могла да се определи като противопоказана и за онези, които са убедени в нейната безполезност, псевдонаучност и противоречие с приетите от тях за валидни принципи на здравия разум.

Изложената в този текст информация няма претенцията да предлага препоръки или методи за лечение на каквито и да е състояния и заболявания и не може да замени консултирането с квалифициран медицински специалист. Приемането или отхвърлянето на изложеното е изцяло въпрос на личен избор!

Ако статията Ви е харесала, моля споделете я с бутончетата по-долу, за да достигне тя до повече хора. Благодаря!

Advertisements

Публикувано от

zdravelei

Блог за цялостно здраве в Ерата на Водолея

One thought on “Пролетни техники за профилактика на личната химическа лаборатория”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s