Китайска (с)връзка

По силата на поредната синхроничност, точно около настъпването на Новата година по Китайския календар до мен достигна интересна история за странен китаец, който през последните години придобива световна известност с твърденията, че две сравнително прости техники за самолечение могат да преодолеят различни дисбаланси на физическото тяло. Щях да подмина това като поредния опит за евтина сензация, ако не бяха прозренията, които получих за принципите, стоящи зад тези техники и връзката с други идеи, осенявали ме преди време.

Въпросният китаец се казва Хонг Чи Ксиао и пътят на живота му би могъл да мине за класически сценарий на нискобюджетна кинопродукция от недалечното минало. Според разпространената информация, до своята 40-а година той работи като финансист в САЩ и Хонг Конг, когато изведнъж в живота му настъпва обрат и Ксиао започва да преоткрива методите на традиционната китайска медицина. Както се оказва, интересът му явно не е случаен, тъй като в семейството му има практикуващи древните целителски изкуства. За да развие своите познания той се обучава при множество учители и лекари в различни части на Китай. Така постепенно азиатецът стига до двете техники, които според него могат да помогнат при голям брой човешки болежки – пайда и ладжин.

Името на първата техника – пайда – идва от китайските думи за потупване и шляпване. При нея практикуващите силно пляскат с ръцете си някои зони от тялото – най-вече стави като раменете и коленете, вътрешната страна на ръцете при лактите, опакото на дланите и стъпалата. Ксиао е на мнение, че когато при дадения човек е налице определен дисбаланс, това се проявява като силно зачервяване в третираната зона – например при сърдечни страдания силно червена става вътрешната страна на ръцете при лактите, при запек – дланите и т.н. Според него, въпросните интензивни кръвонасядания са признак, че се възстановява енергийния поток в тялото и то се очиства от замърсявания, или „ша“, които са натрупани в него. Той добавя и това, че с пляскането от тялото се прогонва застояла „ин чи“, т.е. женска енергия, и така се дава възможност мъжката „ян чи“ енергия да се надигне и да възстанови ин-ян баланса на тялото (това отлично се връзва и с усещането за загряване, характерно при практикуването на пайда, а и добре кореспондира с тезите, че поради обездвижване, неоптимално дишане и живот в замърсена среда съвременният човек често страда от застой на „ин“ енергии в тялото).

_82696693_patting
Книгите на Хонг Чи Ксиао са пълни с илюстрации, показващи как се практикуват пайда и ладжин

Другата техника по същество представлява съвкупност от достъпни за изпълнение в домашни условия упражнения за разтягане (познати и като стречинг). Името й идва от китайските думи „ла“, което означава сухожилие или връзка и „джин“ – разтягане. Хонг Чи Ксиао твърди, че именно втвърдяването и свиването на тези телесни връзки води до затруднена подвижност, остаряване и множество заболявания – явления, които могат да бъдат свързани отново с нарушения в циркулацията на жизнената енергия „чи“ в организма. Решението за справяне с тази ригидност на връзките е много просто – упражнения за разтягане. А както казват и древните източни текстове, ежедневното разтягане на „ла“ буквално удължава човешкия живот.

След запознаване с горната информация и снимките на чекнещи се на столове хора и зачервени до синьо крайници, аз като много други вероятно бързо бих й сложил етикета „пълна шарлатания“. И щях да го направя, ако не се беше появило интуитивното усещане, че в тези техники има много мъдри неща. И то не само заради връзката с принципите и методите на традиционната далекоизточна медицина, която дълбоко уважавам (тук веднага се сещаме за акупунктура, суджок и пр.), но и заради приликите с много други практики за работа с енергийните меридиани, част от които успешно се прилагат в енергийната медицина и психология (да, именно потупването стои в основата на Техниката за емоционална свобода /ТЕС/ и производните й).

lajin-chairs
Разтягането е лесно приложимо в домашни условия и без скъпи фитнес уреди (това е основното упражнение, практикувано от мен)

Това, което открих лично за себе си в техниките, разпространявани от Хонг Чи Ксиао, беше най-вече връзката с предишни прозрения за значението на съединителната тъкан в телата ни. Защото за мен под „ла“ се има предвид не само мускули и сухожилия, а именно съединителна тъкан (особено ципите около мускулите, наричани фасции). И защото вече убедено вярвам, че енергийните меридиани, които имат толкова важно място в системата на традиционната китайска медицина, минават не някъде другаде, а точно в съединителната тъкан. Твърдение, което едва ли може да ни изненада, особено предвид факта, че тази тъкан съдържа високи нива на силиций – вторият по разпространение химичен елемент в Земната кора, който вече трайно се е превърнал в нарицателно за основен матариал, влаган в електрониката.

Що се отнася до пляскането или „пайда“, известно време след първоначалното написване на настоящата статия проязрях, че този метод всъщност допринася за раздвижването и дренажа на лимфната течност (в известна степен такъв ефект има и техниката „ладжин“, която в някои случаи е за предпочитане). Така започна да ми става ясно, че чрез двата метода може да се спомогне за преодоляване на застоя на лимфата и нейното очистване – нещо изключително важно не само при възстановяване от заболявания, но и по принцип за регенериране и балансиране на тялото. След осъзнаването на принципа на действие на „шляпането“ последва ново напасване на парчетата от пъзела и постепенно започнах да разбирам, че „нехармоничната“ енергия (наричана „ша чи“), която на изток свързват с много здравословни неразположения, на телесно ниво всъщност е замърсената и затлачена лимфна течност (поредното напомняне, че животът е постоянно движение, а застоят – негово отрицание).

Така в историята за чудатия китайски кинезитерапевт аз открих своето напомняне за важността и значението и на физическото тяло, което обитаваме. Да, много от дисбалансите действително имат за първопричина или са съпроводени от блокажи на емоционално и ментално ниво, но въпреки това няма как да отречем колко е важно да се погрижим тялото ни да провежда добре енергията, която постоянно преминава през нас (в тази връзка можем да си припомним ключовата роля както на пиенето на достатъчно качествена вода, така и на балансирания прием на есенциални мастни киселини, широко известни като „омеги“). Защото е напълно логично, че ако част от „веригите“ и „каналите“ не са проходими, това неминуемо ще донесе застой и дисфункция в определени структурни компоненти. Последното може да ни го каже всеки електротехник.

StandingLajinOffice
Разтягането е възможно и в изправено положение, което е идеално за офиса

Както личи и от казаното за връзката с енергийната медицина и психология, тялото определено може да ни служи като ценен инструмент за обратна връзка за случващото се с нас и като интерфейс за въздействие върху протичащите процеси. А може да ни научи и много за баланса – между дух и материя, ефирно и плътно, покой и движение, студено и топло, женско и мъжко, между стихиите като цяло. Принципи, които можем да открием зад толкова много ценни неща – например фундаменталните постулати на Аюрведа (не само за дошите, но дори на ниво хармония на вкусове и енергии в храната, за да знаем, че тараторът е ценен най-вече през лятото, а топлият чай и ядките – най-вече през зимата). Разбира се тях можем да видим също така в равновесието между физическите форми и духовните аспекти в много източни практики (и йога, и бойните изкуства не правят изключение), а и в големите възможности на различните форми на динамична медитация (тай чи, ци гун, медитативно ходене и особено паневритмия).

Проявление на идеята за баланса ще срещнем и ако разгледаме лечебните ефекти на пиенето на топла вода – сама по себе си единство на противоположности, а и носеща много повече „ян“ от обикновената си посестрима. Между другото, и от Аюрведа, и от други системи от знания можем да научим, че пиенете на затоплена вода е основен метод и за очистване на лимфата (за целта на изток използват и чая от джинджифил, който в България можем да заместим например с чай от липа и дървесен бъз, известен и като свирчовина). На същите принципи на баланса ще се натъкнем и ако се замислим, че значение за чистенето и обновлението има не само водата, но и физическата активност, която според някои източници води до производство на ензимни субстанции в тялото (да, ензимите са с трансформиращата стихия на огъня, а движението също е „ян“). Примерите са наистина много.

Защото в крайна сметка без баланс на всички нива едва ли бихме могли да бъдем цялостни и способни да изразим в пълнота истинската си същност. Кой би могъл да повярва, че разширяването на съзнанието може да минава и през стречинг упражнения…

LajinExercises
Изпълнени на тясната страна на единично легло или диван, двете упражнения могат да се комбинират в едно

Забалежка: За себе си съм решил да интегрирам в дневната си двигателна практика (включваща енергийни упражнения и ставна гимнастика) няколко основни ладжин упражнения (за разтягане) и определено ги намирам за полезни. Към пайда (шляпането) съм малко резервиран, но от време на време правя умерени сесии и с него. Може да видите взетата от официалния сайт кратка инструкция по пайда на английски и на български (преводът следва оригиналния документ на английски без да внася промени по същество). Що се отнася до изцелителния потенциал на тези два метода, както и това дали, колко интензивно и колко дълго да се пляскаме и/или разтягаме, нека всеки прецени сам. Тук е мястото на важното уточнение, че описаните упражнения не са официални медицински методи, те не могат да заменят консултацията с компетентен медицински специалист и всеки, който реши да ги прилага, поема цялата отговорност за последствията от своите действия. Освен казаното в горната бележка, добре е да съзнаваме и това, че повечето телесни дисбаланси и болежки са послания, които трябва да разчетем, а не нелепа случайност или зла съдба. Което означава, че тяхното пълно изцеление винаги се случва като част от цялостна промяна и процес на интеграция на всички нива. Но физическото тяло си остава все така важно, дори за изцелението на душата!

Ако статията Ви е харесала, моля споделете я с бутончетата по-долу, за да достигне тя до повече хора. Благодаря!

Advertisements

Публикувано от

zdravelei

Блог за цялостно здраве в Ерата на Водолея

One thought on “Китайска (с)връзка”

  1. Скоростно разчистих с пайда ладжин бая мои проблеми: удебеляване над пъпа, което ме болеше и изчезна буквално за няколко дни, удебелена част в лява гърда, за което не се осмелявах да се прегледам, изчезна след пляскане от подмишница до самото място, сега оправям проблем с дебело черво с яко пляскане по корема, а също и разтягане. Действам и на принципа масова бомбандировка!!! Резултатите са страхотни!!!Оправих си даже гранолом като удрям по коста на венците, тамкъдето ме болеше, сега няма болка… Това наистина работи!!!

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s