Хо’опонопоно – древната формула за връщане на хармонията

Хо’опонопоно е древна техника, с помощта на която можем да преодолеем някои прояви на дисхармония вътре в нас, в семейството, в отношенията си с определен човек или група от хора. Работейки с причините за даден дисонанс, чрез Хо’опонопоно ние можем да се освободим от определени негови възможни проявни форми – физически неразположения, неприятни емоционални състояния, неблагоприятни мисловни модели, нехармонични ситуации и други.

Хо’опонопоно добива по-широка популярност благодарение на книгата „Абсолютна неограниченост“ от Джо Витале и д-р Хю Лен. В нея се разказва за резултатите, които постига д-р Хю Лен в психиатрична клиника, където се лекували тежки според разбиранията на съвременната медицина случаи. Въпросният медик решава да почерпи мъдрост от старите хавайски лечители „кахуни“ (думата означава „пазители на тайните“) и да приложи техниката при свои пациенти. Според книгата д-р Лен прави това без да провежда срещи и без дори да е близо до тях. Той просто вземал досието на съответния „болен“, вниквал в състоянието му, така че да осъзнае ситуацията, в която се намира пациентът и изживявал съответния аспект вътре в самия себе си, поемайки отговорност за него.

В сърцевината на метода, такъв какъвто се описва в книгата, е насочването към проблема на Божествената сила, от която всички сме част, посредством изричане на формулата „Съжалявам! Моля те, прости ми! Обичам те! Благодаря ти!“. По този начин, чрез изцеление на проблема отвътре, се преодоляват неговите проявления в съответния човек и отношенията му с другите. По думите на авторите, резултатите надхвърлили всички очаквания, като последвали множество изцеления и през следващите три години лечебното заведение било просто преобразено.

Но как е възможно всичко това, ще запитат много от нас. Самите факти доказват по недвусмислен начин, че е възможно. А що се отнася до механизма на случване, най-вероятно методът Хо’опонопоно се основава на факта, че всички ние сме част от едно Цяло и за него са валидни определени закономерности. Осъзнаването на това, както и разбирането, че всичко което се случва с нас в крайна сметка цели себепознание и себеразвитие, ни дава възможност да използваме Хо’опонопоно, за да се връщаме към нашата автентична лична истина и изначална цялост. Характерна особеност на техниката е това, че чрез нея могат да се изцеляват дори някои травматични ситуации от други инкарнации, нехармонични отношения в родовата система, в които участват починали хора, както и неприятни спомени от минали преживявания и хора, които са далеч от нас.

6549f-uruniverse

По-долу ще изложа адаптиран вариант на техниката, който съвместно с „вещи“ хора съставихме за работа с някои дисонанси, коренящи се на различни нива, в това число емоционално и ментално. При него се отчита закономерността, че хората и ситуациите около нас отразяват нещата вътре в нас и на принципа на хомеопатията ни насочват към аспектите, пластовете и фрагментите ни, които имат нужда от интеграция и изцеление. Както и при споменатия по-горе класически формат на Хо’опонопоно, стъпките включват изказването на съжаление, даването и искането на прошка, отдаването и получаване на любов, както и благодарност (което е отвръщане на любовта с любов). Допълнение в представения тук вариант на Хо’опонопоно са някои специфики, произтичащи от устройството и законите на Вселената, като акцент се поставя на разбирането на определени енергийни принципи и освобождаването на дисонансни енергии (например гняв, обида, огорчение и пр.). По този начин, чрез словенето (изричането на глас или наум, съответно изписването) на посочените по-долу формули се постига така желаната хармонизация в съответния човек* и отношенията между него и другите (в определен смисъл двете могат да се сведат едно и също).

1. Призовавам Създателя на Цялата Вселена (МултиВселената) да изцели и хармонизира отношенията ми с … (посочва се човека или хората, с които се търси изцеление).

2. Разбирам, че отношенията ни и всичко дисхармонично, свързано с тях, което чувстваме, усещаме, мислим или приемаме за вярно, са отражение на неща в нас, които имат нужда от изцеление.

3. Съжалявам за всички изпитани от нас емоции и чувства, изречени думи и извършени дела, които ни отдалечават от нашата истина и изначален баланс.

4. Разбирам, че всичко което се е случило или се случва помежду ни по един или друг начин води към изцеление, а проявите на дисхармония, възприемани от нас като „страдание“, са резултат от несъответствие с личните ни истини.

5. Прощавам и искам прошка за всички думи и дела, речени и сторени всякога във времето и навсякъде в пространствата, които ни отдалечават от нашата истина.

6. Освобождавам всичко в мен и тези отношения, което не е в хармония с моята истина и се завръщам към същината и целостта си.

7. Обичам себе си и другите като Цялото, което всички ние сме. Отдавам Любов.

8. Благодаря и приемам Любов.

Signature --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Указания:

  • За прилагане на метода е нужно фокусиране на мисълта върху съответното предизвикателство, по което се работи.
  • Макар да няма определен ритуал, който задължително трябва да се следва, моят опит показва, че изписването на горните думи, последвано от тяхното изказване на глас, е удобна форма на прилагане, която е достатъчно ефективна.
  • Хо’опонопоно може да се използва за хармонизиране на отношенията с един човек или с цяла група от хора (колеги, съученици, съседи и пр.). Ако възнамеряваме да работим както с определен човек, така и с група, към която той принадлежи, по-ефективно е първо да работим индивидуално, а след това на групово ниво.
  • Колкото по-дълбоко е разбирането и осъзнаването на ситуацията или отношенията, по които се работи, респективно тяхното пълно приемане такива каквито са, с тяхното съвършено предназначение в Творението и без осъждане или емоционална натовареност, толкова по-ефективен ще е изцелителният процес.
  • Формулата може да произведе ефект и след еднократно използване, но за цялостно изцеление и хармонизиране на отношенията обикновено са необходими няколко повторения.
  • За използването на техниката съвсем не е задължително да се осъзнава цялостната верига на причини и следствия, която стои в основата на отработваното предизвикателство. Достатъчно е да може да се насочи вниманието поне към неговата проява на физическо, емоционално и/или ментално ниво, вътре и/или извън нас. За останалото има кой (в нас, а и извън нас, което в крайна сметка би могло да се сведе до едно и също) да се погрижи 🙂

Може да опитате и вие. Пожелавам ви успешно завръщане към същността, личната ви истина и хармония!

Ако статията Ви е харесала, моля споделете я с бутончетата по-долу, за да достигне тя до повече хора. Благодаря!

* Забележка: Изложеният метод се използва от собствено име, т.е. за хармонизиране на човека, който казва формулите и неговите отношения с другите. Що се отнася до отправянето на призив за хармонизация от името и в полза на други хора, за което се говори в посочената книга, по моето разбиране на нещата това е възможно само в определени случаи и то по-скоро като изключение.

de24e-you-niverse

Използвани Интернет източници:

„Хоопонопоно – методът случващ чудеса“, Мартина Иванова, http://www.svoizbor.com

Advertisements

Публикувано от

zdravelei

Блог за цялостно здраве в Ерата на Водолея

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s